Wat is elektrisch rijden?

Je denkt erover om elektrisch te gaan rijden. Misschien wordt je elektrische auto binnenkort al geleverd en zoek je meer informatie. Maar wat houdt het precies in? Elektrisch rijden wil zeggen dat je je voortbeweegt met behulp van stroom. Met een laadpaal laad je je auto op en kun je behoorlijk wat elektrische kilometers rijden. Het betekent ook dat je zonder uitstoot (zero emission) rijdt. Elektrisch vervoer is razendsnel in opkomst in Nederland en de rest van Europa.

Waarom elektrisch rijden?

Een elektrische auto stoot geen CO2 uit. Samen met de weinige uitstoot van fijnstof verbetert de luchtkwaliteit in de omgeving behoorlijk. Een elektrische auto is dus een milieubewuste keuze! Een elektrische auto heeft een lithium-ion accu. Deze accu’s zijn voor 95% recyclebaar, waardoor ook dit bijdraagt aan een beter milieu.

Los van het milieu is het geluid – of eigenlijk het gebrek daaraan – een prettige bijkomstigheid. Het enige geluid dat een elektrische auto maakt is de wrijving van de banden over het asfalt. Maar ook heeft de elektrische auto vrijwel geen onderhoud nodig.

Met een elektrische auto rijdt je vlot weg. Je kunt echter niet continu op volle snelheid naar je eindbestemming rijden. Hier komt de actieradius om de hoek kijken: zorg dat je rekening houdt met de snelheid in relatie tot de afstand die je moet afleggen. Zo kan het zijn dat je onderweg je elektrische auto moet opladen bij een oplaadpunt. Met het navigatiesysteem in je auto rijd je gemakkelijk naar een laadpunt. Daar laad je de auto op, waarna je je weg snel weer kunt vervolgen.

Pechhulp

De ANWB heeft vanaf september 2012 haar wegenwachten getraind in het veilig hulp bieden bij pech bij elektrische auto’s. Dus ook dat hoeft geen belemmering te zijn.

Het verschil tussen elektrische auto’s

Er zijn drie verschillende soorten elektrische auto’s. Bij een Plug-in Hybride wordt de auto aangedreven door een elektro- of brandstofmotor. Voorbeeld daarvan is een Mitsubishi Outlander EV.
Daarnaast heb je de E-REV, de Extended Range elektrische auto. Hierbij is de aandrijving geheel elektrisch, maar wordt een kleine hulpbrandstofmotor gebruikt voor het opladen van de accu. Bijvoorbeeld bij de Opel Ampera en de BMW i3.

Als laatste soort is er de volledig elektrische auto (BEV/FEV). Deze wordt 100% aangedreven door een elektromotor en heeft geen ondersteuning van een brandstofmotor. Dit is bijvoorbeeld de Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf of Tesla.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief