Voordelen

Elektrisch rijden is interessant omdat het meewerkt aan het verbeteren van de leefomgeving. Daarnaast heeft het ook een aantal praktische voordelen.

Onderhoud

Het onderhoud van een elektrische auto heeft een wat andere kennis en expertise nodig dan bij reguliere auto’s. Hiervoor kun je terecht bij de speciale autodealers die elektrische auto’s aanbieden.

Doordat een e-auto weinig draaiende motoronderdelen heeft, is er bijna geen onderhoud nodig aan de aandrijving. De onderhoudskosten zijn dus laag. Voor de batterij geven fabrikanten een garantie af voor een levensduur van zo’n 5 jaar en 100.000 kilometer. Er zijn ook leveranciers die de accu in een leaseconstructie aanbieden, waardoor je altijd de beschikking houdt over een goed werkende accu. Daarnaast heeft een elektrische auto natuurlijk wel autobanden die slijten, lampen die vervangen moeten worden en een remsysteem dat onderhouden wordt.

Pechhulp

De ANWB heeft vanaf september 2012 haar wegenwachten getraind in het veilig hulp bieden bij pech bij elektrische auto’s. Dus ook dat hoeft geen belemmering te zijn.

Geluid

Een elektrische auto maakt vrijwel geen geluid. Het enige dat je hoort is de wrijving van de banden over het asfalt. Daarentegen hebben een aantal e-auto’s wel een geluidssignaal ingebouwd om de omgeving te waarschuwen. Zoals een geluid bij achteruitrijden, of het geluid bij de Renault ZOE wanneer de auto langzamer rijdt dan 30 kilometer per uur.

Kosten

Elektrisch rijden wordt gestimuleerd door de overheid. Er zijn verschillende regelingen om de keuze voor elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Lees hier meer over op de pagina Subsidie en regelgeving.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief